top of page
 • Foto van schrijverJerome Vds

Zo maak je een goede actiefoto, ook als hobbyfotograaf

Je kent het wel: je wilt dat mooie actiemoment perfect vangen op de foto, maar je bent nét te laat. Of te vroeg. Of je beeld is onscherp. Het maken van een goede actiefoto vergt veel oefening en geduld − en een portie geluk. Of je nu een hobbyfotograaf bent of bijvoorbeeld een professionele sportfotograaf.


Hoe de camera juist instellen en het juiste moment 'vangen', ook ik als Brabantse hobbyfotograaf worstel ik hier nog regelmatig mee. Zeker bij de springsport, een sport die me als groot paardenliefhebber na aan het hart ligt. Dit is voor mij een van de lastigste dingen om te fotograferen. Er is altijd wel iets niet scherp. En dan valt dit buiten de ring nog wel mee, maar in een binnenbak met kunstmatig licht is het een ware frustratie pur sang.

Afstellen op het juiste moment: het moment van afspringen (want je stelt af net vóór het moment van actie). F*ck, net te laat! Of: d*mned, net te vroeg. En ze rijden maar 50 seconden of zo in die bak, dus veel tijd heb je niet voor het maken van een goede foto. En je kunt tijdens zo’n springevent niet vragen of ze het even over willen doen. Van de honderd foto’s die ik maak, zijn er dan maar één of twee goed. En ja, dat is best frustrerend. Maar het hoort erbij.



Altijd blijven lachen, én oefenen


Natuurlijk heb ik in de loop der tijd wel wat trucs ontwikkeld om als hobbyfotograaf met een grote voorliefde voor dieren en paardensport, toch goede actiefoto’s te krijgen. Zo heb ik geleerd om de stabilisator van mijn lens uit te zetten en ‘haaks op het object te blijven richten Ik pak de foto altijd in een hoek van +/- 90 graden, wanneer ik bijvoorbeeld van voren fotografeer is het hoofd misschien scherp maar de amazone weer niet, of de amazone scherp en dan de rest van het paard weer niet. Omdat je zo/n snelle sluitertijd wil hebben kan je beter vol van de zijkant fotograferen, dan heb je alles scherp. Simpel maar werkbaar trucje... en de ruiter is er superblij mee, die weet niet beter. Een foto van voren genomen is namelijk áltijd onscherp. Ook probeer ik mee te bewegen met de snelheid van bijvoorbeeld het paard. Het object (in dit geval het paard) heb je dan wel scherp, maar de achtergrond weer niet. Al geeft dit ook wel weer een snelheidseffect op de foto. Je ziet zo dat het paard, de auto of ander object hard gaat.

Zoals ik al zei: geduld, durven te experimenten en vooral niet bang zijn om te falen, zijn de succes-ingrediënten voor het maken van een actiefoto – en eigenlijk voor alles wat je wilt ondernemen in het leven. Om je een beetje op weg te helpen bij het (gaan) experimenten voor het maken van een goede actiefoto, zet ik hieronder wat algemene tips op een rij.

Algemene tips voor actiefotografie

 • Gebruik een snelle sluitertijd. Bijvoorbeeld 1/500 seconde. Daarmee ‘bevries’ je de beweging.

 • Zorg voor de juiste belichting en pas deze aan op de actie en het omgevingslicht. Experimenteer ook met de belichtingscompensatie, indien nodig.

 • Experimenteer eens met autofocus: met de zogeheten coninue autofocusmodus op je fotocameria of smartphone kun je bewegende onderwerpen scherp ‘houden’. Selecteer daarbij het juiste scherptestelpunt om het belangrijkste deel van de actie te benadrukken.

 • Gebruik de burst-modus. Met deze modus kun je meerdere foto’s achter elkaar maken. Zo heb je een grotere kans op het vastleggen van het perfecte moment. Een lucky shot als het ware.

 • Zorg voor een goede compositie, ook bij het maken van een actiefoto is een goede compositie belangrijk. Hoe je een goede compositie voor je foto samenstelt, komt in een later blog een keer aan de orde.

 • Zorg voor een niet-afleidende achtergrond. Zorg dat de achtergrond op de foto niet afleidt van het onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen de achtergrond onscherp te maken, zodat het object en de actie meer opvallen. Zorg dat je geen zooi en afleidende achtergrond hebt, hoe “schoner” de foto hoe beter. Geen publiek, geen bomen, vlaggenpalen of whatever midden op de foto etc. Clean and mean, de ruiter wil zijn of haar prestaties op de foto uitvergroot zien, niet de concurrent die op de achtergrond aan het bier zit.

 • Timing is key! Een goede timing is uiteraard cruciaal bij het maken van een goede actiefoto. Dit is een kwestie van anticiperen op het moment van de actie en te proberen het moment vlak vóór de climax vast te leggen. Zo heb je een grote(re) kans dat je dan het moment ván de actie vastlegt. Stel je vast op het moment van de actie zelf, dan ben je sowieso te laat met het vastleggen van het juiste moment van de actie.

 • Gebruik een geschikte lens. Kies een lens die geschikt is voor het vastleggen van de actie. Bijvoorbeeld een telelens om ‘dichter’ bij de actie te komen, zoals de Canon EOS minimaal 300mm, maar hoe groter hoe beter, echter € € € € €.

 • Gebruik ook eens je iphone, bizar wat die latere versies kunnen.

 • Oefen, oefen, oefen. Blijf oefenen en experimenteren. Oefening baart immers kunst. En: hoe lastiger, hoe leuker de uitdaging. Tenminste, dat vindt deze hobbyfotograaf.


Ook een keer een goede actiefoto laten maken?


Is bovenstaande je allemaal te veel ‘gedoe’. Of heb je er het geduld of de tijd niet voor. Of wil je gewoon zelf graag een keer goed op de foto terwijl je in actie bent, bijvoorbeeld tijdens een sporttraining, optreden of andere activiteit. Of je eigen kinderen of je op de foto? Neem gerust vrijblijvend contact met me op voor het bespreken van de mogelijkheden.


Take it easy!


Jerome van der Schaar

VDS Foto’s Zo maak je een goede actiefoto, ook als hobbyfotograaf

 
Portretfotografie: focus op de ogen-Claudia Coenen

Onder redactie van:

Claudia Coenen

 

Zo maak je een goede actiefoto, ook als hobbyfotograaf

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page