Dieren zijn als kinderen; ze hebben geen verborgen agenda. Dat is ook waarom ik zo graag aan huisdieren fotografie doen. Soms staan Bello of Minoes er in één keer goed op, soms ben ik daarvoor een halve dag bezig − maar het resultaat is altijd een mooi en puur portret.
Neem nu mijn kater Fire, het model op deze foto. Loom kijkt hij recht in de lens, waarmee ik zijn blik treffend heb kunnen vangen. Daar heb ik, als huisdierenfotograaf, overigens helemaal niets speciaals voor hoeven doen. Fire gaat namelijk graag op de foto en is wat dat betreft het ideale fotomodel. Maar niet ieder dier kan en – vooral − wil dat. En toegegeven: het is ook raar en eng, zo’n vreemde snuiter in je huis met allemaal van die grote rare objecten, die hij dan ook nog op je snufferd richt.
Ik ben van mening dat je als fotograaf te gast bent bij de dieren. Zij zijn niet naar mij gekomen om op de foto te gaan, maar ik ben − weliswaar op verzoek van hun baasje(s) − naar hen toe gekomen hiervoor. En dus moet je respectvol met het dier, en zijn of haar mogelijke nukken, omgaan. Dieren hebben weinig geduld, hebben een korte aandachtspanne en zijn lastig te regisseren. Dat is wat het juist ook zo leuk maakt om ze op de foto te zetten. Het levert namelijk altijd spontane situaties op.
Huisdierenfotografie: de do’s and don’ts
Zoals ik al zei, om Fire zo rustig en kalm op de foto krijgen, heb ik geen trucjes nodig. Maar die heb ik als huisdierenfotograaf natuurlijk wél. Een absolute ‘no’ wat huisdierenfotografie betreft is het richten van een gigalens op het dier. Dat vinden ze eng. Net als een flitser of andere belichtingsapparatuur. Dit gebruik ik uiteraard allemaal niet. Qua lens gebruik ik dus geen grote lens, maar een Canon EOS EOS 2DS 70-300 mm-lens. Hiermee kun je de dieren vanaf een grotere afstand fotograferen. Zo voelen ze zich meer op hun gemak, zijn zichzelf en doen hun eigen ding.
Ook neem ik altijd de tijd voor een portretfotografiesessie. Zodat het dier zich op zijn gemak voelt. Als ik een foto-opdracht heb om een huisdier op de foto te zetten, kan het soms een halve dag duren. En soms staat Bello of Minoes er binnen een half uur goed op. Dat ligt natuurlijk ook aan het karakter van het dier zelf. Maar in het algemeen geldt: ‘even’ op de foto zetten, dat gaat niet.
Handige apps bij dierenfotografie
Maar ja, als het beestje zich dan zo op zijn gemak voelt en lekker gaat liggen slapen in zijn mand, dan krijg je natuurlijk geen leuke, aansprekende foto’s. Zeker niet als je dan een portretfoto zónder ogen krijgt, de poort naar hun ziel. Gelukkig zijn er wel wat manieren om als huisdierenfotograaf de aandacht van je modellen te trekken, zodat ze bijvoorbeeld recht in de kamer kijken, een nieuwsgierige blik hebben, alert. Dit kun je voor elkaar krijgen door ouderwets te ritselen met een stukje aluminiumfolie naast de lens. Maar ja, als je zonder assistent fotografeert, kan dat wat onhandig zijn.
Gelukkig zijn er daarvoor ook handige apps voor op je smartphone, met allemaal geluidjes die dieren leuk vinden. Zoals de app Cat Vertaler. Bijvoorbeeld met een ‘crispy’ geluid dat katten leuk vinden. Als je dan de foto wilt maken, zet je dat geluid aan, en de kat zal gaan kijken waar het geluid vandaan komt. Met de oortjes alert naar voren wijzend. Dergelijke geluiden heb je ook voor paarden, bijvoorbeeld een hinnikend paard. Waarop de oren van het paard naar voren zullen gaan staan als hij het hoort en het jou richting op zal kijken.
Jouw huisdier ook mooi op de foto?
Dat klinkt allemaal makkelijk en wel. En als het allemaal zo makkelijk zou zijn, dan hoef je natuurlijk geen professionele fotograaf in te huren om je ‘kinderen’ op de foto te zetten. Maar ik heb nog veel meer trucs in petto om Bello, Minoes & Co mooi en lekker karaktervol op de foto te zetten. Dus wil je een mooi huisdierenportret van jouw trouwe maatje(s)? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.
Take it easy!
Jerome van der Schaar
VDS Foto’s
Huisdierenfotografie: zo vang je hun blik
Onder redactie van:
Claudia Coenen